28 Mayıs 2011 Cumartesi

4 / CHP minarelerden salâ okunmasını yasaklamış- CHP icraatleri-

CHP'nin iktidar olduğu tek partili dönemde, minarelerden salâ okunmasının yasaklandığı belgelendi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İnönü'yü Hitler'e benzetmesiyle başlayan tartışma devam ederken 1930-1940'lı yıllarda eski CHP Genel Başkanı İsmet İnönü dönemindeki yasaklamayla ilgili ilginç bir belge ortaya çıktı. Muğla Müftülüğü'nde bulunan, 9 Nisan 1931 tarihli resmi yazıya göre dönemin tek parti yönetimi, camilere askeri ihtiyaç bahanesiyle el koydu. Açık kalan camilerde de salâ okunmasını yasakladı. Bunun yanısıra camilere yapılan baskınlarda, Kelime-i Şehadet yazılı havlu, mum ve süpürgenin "ele geçen doküman" olarak gösterilmesi de dini baskının boyutlarını gözler önüne seriyor.
Minareden salâ okunmasının yasaklanma sebebi olarak, hasta ve hattâ sağlıklı insanların bundan olumsuz etkilenmesinin gösterildiği resmi yazı, müftülük zabıtlarından çıktı. Belgede Muğla Valiliği, müftülükten minarelerden salâ okunmasının engellenmesini istiyor: "Kasabada vefat vukuunda minarelerde salâ verildiği görülmektedir. Hastalar ve hattâ sıhhati yerinde olanlar üzerinde birçok fena tesir yapan bu hal hemen her yerden kalkmış olmasına rağmen bu bidat Muğla'da devam edip gitmektedir. Bunların suret-i katiyede meni vilayetçe matlup ve müstelzem olduğundan alakadarana tebligat ifası ve badema vefiyat vukuunda salâ verdirilmemesinin temini rica olunur efendim."
Bir başka belgeye göre de 1930 ve 1940'lı yıllardaki tek parti hükümeti zamanında, CHP'nin Muğla İl Başkanlığı ve Muğla Valiliği görevini birlikte yürüten Recai Güreli, Şahidî Camisi'ne baskın yaptırarak, burasının türbe olarak kullanıldığını ileri sürmüş ve kapatılmasını sağlamış. Vali imzasıyla müftülüğe gönderilen 29 Mart 1938 tarihli yazıda, Camiikebir Mahallesi'nde "Şahidî" namıyla bir türbenin ihyasına çalışıldığına dair ihbar yapıldığı belirtilerek şöyle deniyor: "Yapılan muayene ve aramada, türbenin sandukası üzerinde ve içerisinde müceddet yeşil kumaş ve ipekli üzerine yazılı 'kelime-i şehadet' havlu, mum, süpürge gibi bazı eşyalar elde edilmiştir." Türbeyi ihya ettiği öne sürülen cami imamı Cemalettin'in de burada görev yapmasının mahzurlu olduğu ifade edilen yazıda, hakkında gerekli muamelenin yapılması ve sonucundan valiliğe bilgi verilmesi isteniyor.
CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder